Heeft corona een heftige impact op jouw leven? Voorkom dat je vastloopt in negatieve gevoelens en gedachten en vraag hulp. Wij bieden

  • een steun in de rug om het vol te houden wanneer je je als gevolg van de sociale isolatie eenzaam voelt of je zorgen maakt.
  • wanneer je corona hebt gehad als patiënt of dit van dichtbij hebt meegemaakt als naaste: hulp bij de verwerking van wat er gebeurd is en geestelijk weer in balans komen.
  • bij een naderend overlijden; geestelijke begeleiding en ondersteuning bij het nemen van afscheid.
  • de mogelijkheid om samen een afscheidsritueel uit te voeren wanneer je niet goed afscheid hebt kunnen nemen vanwege de corona maatregelen.


De consulent komt thuis op bezoek of op een andere plek naar keuze, waarbij de corona maatregelen van het RIVM altijd worden opgevolgd. Desgewenst kun je ook telefonisch of via beeldbellen met de consulent spreken.

De hulp is kosteloos voor alle inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek.

Wat te doen bij angst en stress

Het corona virus kan voor veel onzekerheid, angsten en stressreacties zorgen. Het ontregelt je leven en kan ingrijpende gevolgen hebben voor de wijze waarop je in het leven staat. Het kan ook dagelijks veel spanning met zich meebrengen. Enkele voorkomende vormen van stress die je door de dag heen kunt hebben zijn:

-moeite met concentreren, piekeren, sombere en angstige gevoelens hebben
-j
e gespannen voelen, onrustig slapen, hoofdpijn hebben.
-geprikkeld zijn, je terugtrekken of ruzie met anderen maken.

Dit kunnen allemaal normale reacties zijn op ingrijpende gebeurtenissen. Een aantal tips om deze reacties te verminderen lees je in deze flyer.

>>Wat te doen bij angst en stress rond het coronavirus

Zelf een afscheidsritueel maken

Door corona is het soms niet goed mogelijk om afscheid te nemen of een uitvaart bij te wonen. Dan kun je zelf, of met hulp van een consulent levensvragen, met de zieke en/ of andere naasten een ritueel op maat maken. Het kan plaatsvinden aan een ziekbed, bij dierbaren thuis, tijdens een uitvaart of een ander moment van herdenken. Zo ontstaat bijzondere aandacht voor wat van betekenis is of was in het leven van de zieke of overledene.

Heb je behoefte aan begeleiding bij een ritueel? Neem contact op met het Centrum voor Levensvragen. Een ritueel is kosteloos beschikbaar voor ernstig zieke mensen die thuis verblijven of overlijden en hun naasten.

>>Meer over begeleiding bij afscheidsrituelen

Sophie Looijesteijn is celebrant van beroep. Zij maakt ceremonies bij belangrijke levensgebeurtenissen. In haar vlog vertelt ze hoe je in deze tijd van Corona toch op een goede manier afscheid kunt nemen.

>>Bekijk de vlog maak zelf een afscheid in 4 stappen

Praten over de dood

Als iemand in jouw omgeving ernstig ziek is, krijgen gesprekken veelal meer waarde. Je weet immers dat de tijd beperkt – en dus kostbaarder – is geworden. Waarom zou je die tijd verdoen met het praten over zoiets deprimerends als de dood? Je kunt de ziekte er niet mee terugdraaien. Het verandert helemaal niets. Toch? Misschien is het daarom juist wél belangrijk. Dat lees je in het boekje

>>Praten over ziekte en dood in tijden van corona

Hulp- en luisterlijnen landelijk en regionaal

Een groot aantal instanties, landelijk en regionaal, heeft telefonische hulplijnen geopend waar je terecht kunt voor een luisterend oor. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

>>Overzicht regionale en landelijke hulp- en luisterlijnen